Verdubbeling aantal datalekken

Het aantal datalekken dat in 2018 bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is gemeld, is meer dan verdubbeld ten opzichte van 2017. In totaal zijn er 20.881 datalekken gemeld.  

2018 was het jaar waarin de datalekken elkaar in sneltreinvaart opvolgden. Het jaar begon met Facebook, beter bekend als het Cambridge Analytica-schandaal, maar vergaten we al snel door het volgende schandaal. RTL Nederland, zorgverzekeraar Achmea, allemaal waren ze de dupe van hackers die met de gegevens uit de databases aan de haal gingen. De meeste datalekken komen uit organisaties uit de sectoren zorg en welzijn, openbaar bestuur en financiële dienstverlening. Het waren flink meer meldingen dan verwacht en daarom heeft AP haar capaciteit uitgebreid om meer actie te kunnen ondernemen.
In ruim tweederde van de datalekken gaat het om persoonsgegevens die aan een verkeerde ontvanger zijn gestuurd. De rest is kwijtgeraakt door bijvoorbeeld een gestolen laptop, hacking of phishing. Het gaat vaak om gegevens over geslacht, medische gegevens en BSN.

actueel
30-01-2019 13:01

Best bekeken

Klanten De Lage Landen tevreden

De Lage Landen Translease heeft dit jaar de meest tevreden klanten. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Fleetmanagement van het onderzoeksbureau Heliview. Bij dit onderzoek is aan circa 6000 wagenparkbeheerders hun mening gevraagd over dertig aspecten met betrekking tot dienstverlening, ...

Chatbots voldoen nog lang niet aan klantverwachtingen

Snelle, simpele vragen zijn voor de meeste chatbots geen punt, maar heel veel meer moet je er niet van verwachten anno nu. Volgens onderzoek van Pegasystems onder 3.500 consumenten in de Verenigde Staten, Canada, Europa en Australië, scoort ‘gebrek aan intelligentie’ hoog op de ...