Verdubbeling aantal datalekken

Het aantal datalekken dat in 2018 bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is gemeld, is meer dan verdubbeld ten opzichte van 2017. In totaal zijn er 20.881 datalekken gemeld.  

2018 was het jaar waarin de datalekken elkaar in sneltreinvaart opvolgden. Het jaar begon met Facebook, beter bekend als het Cambridge Analytica-schandaal, maar vergaten we al snel door het volgende schandaal. RTL Nederland, zorgverzekeraar Achmea, allemaal waren ze de dupe van hackers die met de gegevens uit de databases aan de haal gingen. De meeste datalekken komen uit organisaties uit de sectoren zorg en welzijn, openbaar bestuur en financiële dienstverlening. Het waren flink meer meldingen dan verwacht en daarom heeft AP haar capaciteit uitgebreid om meer actie te kunnen ondernemen.
In ruim tweederde van de datalekken gaat het om persoonsgegevens die aan een verkeerde ontvanger zijn gestuurd. De rest is kwijtgeraakt door bijvoorbeeld een gestolen laptop, hacking of phishing. Het gaat vaak om gegevens over geslacht, medische gegevens en BSN.

actueel
30-01-2019 13:01

Best bekeken

Johan Steenbakkers wint Gouden Koksmes

Johan Steenbakkers is de beste instellingskok van Nederland. De kok van het Catherina Ziekenhuis in Eindhoven won deze titel tijdens het Nationaal Kampioenschap voor Instellingskoks 2006 op de vakbeurs Horecava. De jury kreeg een voorgerecht van gerookte paling voorgeschoteld. Daarna volgde als ...

(Brand)veiligheid in de zorgsector

De focus op verhoging van kwaliteit en veiligheid in de zorg wordt steeds scherper. Het moet veiliger voor cliënt en zorgverlener.Ook wil de overheid dat het aantal incidenten drastisch daalt. Dat vereist voor veel organisaties een andere werkwijze, soms ook een andere cultuur. Een optimale ...