Verdubbeling aantal datalekken

Het aantal datalekken dat in 2018 bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is gemeld, is meer dan verdubbeld ten opzichte van 2017. In totaal zijn er 20.881 datalekken gemeld.  

2018 was het jaar waarin de datalekken elkaar in sneltreinvaart opvolgden. Het jaar begon met Facebook, beter bekend als het Cambridge Analytica-schandaal, maar vergaten we al snel door het volgende schandaal. RTL Nederland, zorgverzekeraar Achmea, allemaal waren ze de dupe van hackers die met de gegevens uit de databases aan de haal gingen. De meeste datalekken komen uit organisaties uit de sectoren zorg en welzijn, openbaar bestuur en financiële dienstverlening. Het waren flink meer meldingen dan verwacht en daarom heeft AP haar capaciteit uitgebreid om meer actie te kunnen ondernemen.
In ruim tweederde van de datalekken gaat het om persoonsgegevens die aan een verkeerde ontvanger zijn gestuurd. De rest is kwijtgeraakt door bijvoorbeeld een gestolen laptop, hacking of phishing. Het gaat vaak om gegevens over geslacht, medische gegevens en BSN.

actueel
30-01-2019 13:01

Best bekeken

Goed tekeningbeheersysteem is van strategische waarde

Een goed doordacht en opgezet tekeningenbeheersysteem vormt een uiterst belangrijke transparante schakel in de communicatie met betrokken partijen. Het belang van een eenduidig, goed opgezet strategisch tekeningenbeheersysteem komt vooral tot uitdrukking bij belangrijke interne processen op gebieden ...

Europese norm maakt werk makkelijker

Er komen naar verwachting in eind 2006 twee Europese normen voor Facility Management. EN 15221 Facilty Management-Terms and Definitions is de basis voor een 'taal' om in Europa over Facility Management te communiceren. EN 15222, een leidraad voor het voorbereiden en afsluiten van Facility Management ...