Vergaderen bij megaministerie kan ook al niet

Het horrorgebouw van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat, aan de Rijnstraat in Den Haag, blijft maar mankementen ople-veren. Het gloednieuwe gebouw heeft een slechte reputatie: te weinig werk-plekken, een naargeestige sfeer en designtrappen die tot struikelpartijen leiden. Nu blijkt dit gebouw de ministeries ook nog enorm op kosten te jagen vanwege gebrek aan vergadermogelijkheden.

De ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat spenderen samen jaarlijks tonnen aan de huur van externe vergaderruimtes. In het eigen, gloed-nieuwe pand is te weinig plek. Ambtenaren moeten voor werkoverleg buiten het gebouw hun heil zoeken. Dat blijkt uit documenten die EenVandaag heeft verkregen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Het megaministerie werd in november 2017 geopend, maar wordt sindsdien door veel ambtenaren verguisd. Het was zo mooi bedacht: een oud pand omtoveren tot een walhalla voor ambtenaren. Nu wordt er gesproken van een ‘horrorgebouw’. Werknemers klagen over het grote tekort aan werkplekken, de zwart geverfde wanden en een gebrek aan privacy.

Om aan de klachten tegemoet te komen wordt het pand nu opnieuw verbouwd: er komen meer werkplekken, de (te krappe) fietskelder wordt uitgebreid en de muren worden in lichtere tinten geschilderd. Dat werk is nog niet klaar, en het Rijk is hier tot op heden 6 ton aan kwijt. Maar niet alleen aan reguliere werkplekken is een tekort, ook voor vergaderingen is er vaak onvoldoende plaats in het gebouw. Er wordt regelmatig uitgeweken naar locaties buiten het pand. En dat kost de overheid tonnen extra, blijkt uit de documenten. Zo werd er in het eerste half jaar van 2018 voor ruim 560.000 euro aan externe vergaderruimtes ingehuurd. Dat is 230.000 euro méér dan het eerste half jaar van 2017, toen de ministeries in hun oude panden zaten en ook al geregeld moesten uitwijken naar vergaderruimtes buiten de eigen kantoren. De ministeries erkennen dat er ‘op piektijden onvoldoende vergaderruimtes van voldoende omvang en functio-naliteit’ beschikbaar zijn. Geprobeerd wordt ‘overlegmomenten beter te spreiden’.

Design
13-03-2019 11:03

Best bekeken

Vitality Check meet betrokkenheid

Willem van Rhenen, bedrijfsarts bij ArboNed heeft in samenwerking met de universiteit Utrecht een instrument, de ‘Vitality Check’ ontwikkeld waarmee de bevlogenheid of gespannenheid van medewerkers in kaart kan worden gebracht. Ook kunnen aan de hand van dit instrument de oorzaken ...

Document Dialog en ReadSoft vormen krachtig team

Partnership optimaliseert ePostkamer en eFacturatieBunnik, 11 maart 2010 – Document Dialog, leverancier van totaaloplossingen voor documentintensieve organisaties, vormt met ReadSoft een krachtig partnership wat betreft de ontvangst en verwerking van binnenkomende documenten. In ...