Verkeerd tanken onder werktijd: rekening voor werkgever

Het gebeurt één op de zes Nederlanders weleens, verkeerd tanken. Niet bewust, maar wel vervelend. De herstelkosten van het tanken van de verkeerde brandstof worden vaak ten onrechte doorbelast aan de werknemer. Onder werktijd zijn dergelij-ke schades voor rekening van de werkgever. 

Jaarlijks wordt er ongeveer 15.000 keer verkeerd getankt. Gezien de dikte van het vulpistool gaat het in 95% van de gevallen om benzine die in een dieselauto getankt is. Dit alles ondanks de onlangs ingevoerde nieuwe universele namen van benzine (E5/E10) en diesel (B7), zo meldt de Vereniging Zakelijke Rijder. De zakelijke rijder is een frequent tanker, waardoor de kans groot is dat hij/zij te maken krijgt met verkeerd tanken. Maar voor wie zijn dan de kosten van het verkeerd tanken?

Bij VZR ziet men regelmatig dat de werkgever ten onrechte deze kosten op zijn werknemer probeert te verhalen. Schade onder werktijd is namelijk voor de werkgever. Dus ook de kosten van het verkeerd tanken. Als je verkeerd getankt hebt en per ongeluk bent gaan rijden, dan lopen de kosten snel op richting de €5.000. Daarom is het advies: Start nooit de motor, als je op tijd ontdekt dat je verkeerd hebt getankt. Als je de motor niet gestart hebt, dan kunnen de kosten beperkt blijven tot enkele honderden euro’s. Neem te allen tijden zo snel mogelijk contact op met je wagenparkbeheerder of leasemaatschappij. Zij geven je de juiste instructies.

Indien je je eigen auto zakelijk gebruikt en per ongeluk verkeerd tankt, dan kun je deze kosten meestal vergoed krijgen bij je auto-verzekeraar. Dit valt dan meestal onder je All risk (volledig casco) verzekering. Het heeft echter wel invloed op je schadevrije jaren.

actueel
13-03-2019 11:03

Best bekeken

Corino technisch consultant bij Newtel Essence

Arnold Corino (28) is in dienst getreden bij Newtel Essence in Vianen als technisch consultant. In deze functie assisteert hij de account manager en adviseert hij ook de klant bij technische vraagstukken over de aangeboden spraak- en data-oplossing. De uitdaging De functie van technisch ...

Huisvesting grote invloed op gebruikers

‘De eenzijdige aandacht op ‘werkplekken’ verschuift naar ‘plekken die werken’. De cruciale vraag daarbij is dan wel wat maakt dat de plekken werken voor de organisatie en haar mensen? Als je maatwerk wilt leveren, moet je namelijk eerst de maat nemen.’ Real ...