Verpleeghuizen willen niet alles op sensoren vastleggen

Zorginstelling De Zellingen in Capelle aan den IJssel heeft contact opgenomen met de leverancier van het SOS-systeem. In twee verpleeghuizen blijken sensoren te hangen die ook beelden registreren als de apparaten uitstaan. Vreemd genoeg heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) het systeem aanbevolen.

De eigenlijke werking van de sensoren kwam aan het licht na het overlijden van een bewoner van een van de verpleeghuizen. De politie startte toen een onderzoek. De bewoner bleek op natuurlijke wijze te zijn overleden. De sensoren bleken echter veel meer te hebben vastgelegd dan het bestuur vermoedde. Op de geheugenkaart was informatie van een week opgeslagen, zonder dat iemand daarvan wist. En zonder dat iemand dit wil: de sensoren moeten alleen aanstaan als men het nodig vindt.

De verpleeghuizen Rijckehoeve en De Roo willen zelf bepalen wanneer de sensoren aanstaan. Ze zijn bedoeld om alleen bij cliënten in te zetten als de arts het nodig vindt en met toestemming van de cliënt of van familie, benadrukt het bestuur van De Zellingen. Ze zijn er niet om personeel in de gaten te houden.

actueel
26-02-2018 10:02

Best bekeken

Hoe luncht Nederlandse werknemer

Nederlanders zijn onder te verdelen in bewuste eters, mobiele consumenten, lekkerbekken, traditionele lunchers en grote genieters. Dit blijkt uit de antwoorden van de veertigduizend personen, die online meededen aan een enquête van Cateraar Albron. Via de website ...

Het nieuwe maatwerken

Een beetje een rare. Soms een lastpost, maar ook gids en vakman. Dat typeert huisvestingsadviseur en interieurarchitect Erick Wuestman. Hij voelt dat bedrijven hem in eerste instantie soms lastig vinden als ze hem hebben ingehuurd voor advies over hun huisvestingsvraagstuk. Probleem is dat de meeste ...