Verpleeghuizen willen niet alles op sensoren vastleggen

Zorginstelling De Zellingen in Capelle aan den IJssel heeft contact opgenomen met de leverancier van het SOS-systeem. In twee verpleeghuizen blijken sensoren te hangen die ook beelden registreren als de apparaten uitstaan. Vreemd genoeg heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) het systeem aanbevolen.

De eigenlijke werking van de sensoren kwam aan het licht na het overlijden van een bewoner van een van de verpleeghuizen. De politie startte toen een onderzoek. De bewoner bleek op natuurlijke wijze te zijn overleden. De sensoren bleken echter veel meer te hebben vastgelegd dan het bestuur vermoedde. Op de geheugenkaart was informatie van een week opgeslagen, zonder dat iemand daarvan wist. En zonder dat iemand dit wil: de sensoren moeten alleen aanstaan als men het nodig vindt.

De verpleeghuizen Rijckehoeve en De Roo willen zelf bepalen wanneer de sensoren aanstaan. Ze zijn bedoeld om alleen bij cliënten in te zetten als de arts het nodig vindt en met toestemming van de cliënt of van familie, benadrukt het bestuur van De Zellingen. Ze zijn er niet om personeel in de gaten te houden.

actueel
26-02-2018 10:02

Best bekeken

St. Maartenskliniek heeft beste voedingsdienst van het land

 De Grootkeuken Award 2005/2006 is gewonnen door de Sint Maartenskliniek uit Nijmegen. Tijdens een bijeenkomst in Ede werd het ziekenhuis door het publiek uitgeroepen tot de instelling met de beste voedingsdienst van het land. De kliniek legde enkele maanden geleden ook al beslag op het beste ...

Is bhv wel goed geregeld?

Het ministerie van Justitie overweegt naar aanleiding van de brand in het cellencomplex op Schiphol te onderzoeken of de bedrijfshulpverlening (bhv) in de diverse justitiële inrichtingen in Nederland goed is geregeld. Ook wordt de nachtelijke personeelsbezetting in de inrichtingen mogelijk ...