Verpleeghuizen willen niet alles op sensoren vastleggen

Zorginstelling De Zellingen in Capelle aan den IJssel heeft contact opgenomen met de leverancier van het SOS-systeem. In twee verpleeghuizen blijken sensoren te hangen die ook beelden registreren als de apparaten uitstaan. Vreemd genoeg heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) het systeem aanbevolen.

De eigenlijke werking van de sensoren kwam aan het licht na het overlijden van een bewoner van een van de verpleeghuizen. De politie startte toen een onderzoek. De bewoner bleek op natuurlijke wijze te zijn overleden. De sensoren bleken echter veel meer te hebben vastgelegd dan het bestuur vermoedde. Op de geheugenkaart was informatie van een week opgeslagen, zonder dat iemand daarvan wist. En zonder dat iemand dit wil: de sensoren moeten alleen aanstaan als men het nodig vindt.

De verpleeghuizen Rijckehoeve en De Roo willen zelf bepalen wanneer de sensoren aanstaan. Ze zijn bedoeld om alleen bij cliënten in te zetten als de arts het nodig vindt en met toestemming van de cliënt of van familie, benadrukt het bestuur van De Zellingen. Ze zijn er niet om personeel in de gaten te houden.

actueel
26-02-2018 10:02

Best bekeken

Fm en duurzame daden

Nu duurzaamheid op de agenda van vrijwel iedere facilitair manager staat, rijst de vraag wat hij moet weten om dit onderwerp bij de kop te pakken. Facilitair managers zijn al langer bezig met de ecologische gevolgen van de bedrijfsvoering en spelen hierop in door de introductie van bijvoorbeeld een ...

Veilige kersversieringen onontbeerlijk

Nederland ontbeert duidelijke regelgeving met betrekking tot de brandveiligheid van versieringmaterialen zoals kerststukjes. Daarom werkt het centrum van normalisatie NEN aan een eenduidige richtlijn. Aan deze Nederlandse Technische Afspraak (NTA), met nummer 8007, werken landelijke organisaties mee ...