Vooral geïntegreerde zonnepanelen brandgevaarlijk

Vooral zonnepanelen die zijn geïntegreerd in het dak zijn gevoelig voorbrandgevaar. In een onderzoek naar branden met zonnepanelen in 2018 bleek het in een derde van de gevallen te gaan om zogeheten indak systemen waarbij de zonnepanelen de dakpannen vervangen, valt te lezen in een onderzoek van TNO.

Bij in-dak systemen liggen de panelen op korte afstand tot bijvoorbeeld dakfolie en isolatiemateriaal. De brandwerking werking van dakpannen ontbreekt dan. Verder zou een veelvoorkomende oorzaak van branden met zonnepanelen een onvakkundige installatie zijn, hoewel bij een reeks Nederlandse incidenten de oorzaak niet duidelijk was.

De meest risicovolle factoren zijn het combineren van stekkers van verschillende merken en het onvakkundig verbinden van stekkers aan kabels. De sector start met voorlichting richting installateurs naar aanleiding van het rapport. TNO bekeek in opdracht van RVO 27 brandincidenten met zonnepanelen in Nederland, waarvan 23 bij woningen. In veel gevallen was de oorzaak niet direct te herleiden. Het instituut baseert zich daarom op gesprekken met schade-experts.

actueel
08-05-2019 10:05

Best bekeken

Vitality Check meet betrokkenheid

Willem van Rhenen, bedrijfsarts bij ArboNed heeft in samenwerking met de universiteit Utrecht een instrument, de ‘Vitality Check’ ontwikkeld waarmee de bevlogenheid of gespannenheid van medewerkers in kaart kan worden gebracht. Ook kunnen aan de hand van dit instrument de oorzaken ...

Document Dialog en ReadSoft vormen krachtig team

Partnership optimaliseert ePostkamer en eFacturatieBunnik, 11 maart 2010 – Document Dialog, leverancier van totaaloplossingen voor documentintensieve organisaties, vormt met ReadSoft een krachtig partnership wat betreft de ontvangst en verwerking van binnenkomende documenten. In ...