Vooral geïntegreerde zonnepanelen brandgevaarlijk

Vooral zonnepanelen die zijn geïntegreerd in het dak zijn gevoelig voorbrandgevaar. In een onderzoek naar branden met zonnepanelen in 2018 bleek het in een derde van de gevallen te gaan om zogeheten indak systemen waarbij de zonnepanelen de dakpannen vervangen, valt te lezen in een onderzoek van TNO.

Bij in-dak systemen liggen de panelen op korte afstand tot bijvoorbeeld dakfolie en isolatiemateriaal. De brandwerking werking van dakpannen ontbreekt dan. Verder zou een veelvoorkomende oorzaak van branden met zonnepanelen een onvakkundige installatie zijn, hoewel bij een reeks Nederlandse incidenten de oorzaak niet duidelijk was.

De meest risicovolle factoren zijn het combineren van stekkers van verschillende merken en het onvakkundig verbinden van stekkers aan kabels. De sector start met voorlichting richting installateurs naar aanleiding van het rapport. TNO bekeek in opdracht van RVO 27 brandincidenten met zonnepanelen in Nederland, waarvan 23 bij woningen. In veel gevallen was de oorzaak niet direct te herleiden. Het instituut baseert zich daarom op gesprekken met schade-experts.

actueel
08-05-2019 10:05

Best bekeken

Johan Steenbakkers wint Gouden Koksmes

Johan Steenbakkers is de beste instellingskok van Nederland. De kok van het Catherina Ziekenhuis in Eindhoven won deze titel tijdens het Nationaal Kampioenschap voor Instellingskoks 2006 op de vakbeurs Horecava. De jury kreeg een voorgerecht van gerookte paling voorgeschoteld. Daarna volgde als ...

(Brand)veiligheid in de zorgsector

De focus op verhoging van kwaliteit en veiligheid in de zorg wordt steeds scherper. Het moet veiliger voor cliënt en zorgverlener.Ook wil de overheid dat het aantal incidenten drastisch daalt. Dat vereist voor veel organisaties een andere werkwijze, soms ook een andere cultuur. Een optimale ...