Wat zijn de trends in Internet of Things?

Door de intrede van kunstmatige intelligentie en machine learning in IoT-platforms ontstaan nieuwe bedrijfsmodellen. Bovendien gaan de marktleiders in Internet of Things steeds meer met elkaar samenwerken. Op de website CustomerTalk behandelt Bert Schouw zes opvallende trends in het landschap van IoT.  

Trend 1: Concurrenten moeten samenwerken IoT-marktleiders realiseren zich steeds meer dat samenwerken belangrijk is om te kunnen blijven innoveren, zelfs concurrenten zoeken elkaar op in deze samenwerking. De truc om met concurrenten samen te werken, zonder afbreuk te doen aan de integriteit en het intellectueel eigendom, is standaardisatie. Gemeenschappelijke standaarden die zijn ontwikkeld door experts, met elk hun eigen domeinkennis, komen iedereen ten goede. Het aantal joint ventures groeit naar verwachting dan ook verder.  

Trend 2: Meer dan alleen het verbinden van apparaten Zonder gebruik te maken van kunstmatige intelligentie en machine learning overleven IoT-platforms niet. Leveranciers zorgen er daarom voor dat IoT-platforms niet alleen apparaten verbinden en data verzamelen, maar ook geschikt zijn voor data-analyse door middel van kunstmatige intelligentie en machine learning.  

Trend 3: Afvallers door concurrentie Er zijn meer dan driehonderd verschillende IoT-platforms op de markt; van business-to-business en business-to-consumer tot branche-specifieke platforms, die zijn gespecialiseerd in dataconnectiviteit en beheer. Dit jaar komen we de eerste afvallers en overnames tegen – vooral door grote softwarebedrijven en nieuwe joint ventures.  

Trend 4: Verticaal is het nieuwe horizontaal Platforms worden meer gespecialiseerd, naarmate standaarden en protocollen die adoptie vereenvoudigen gemeengoed worden. Horizontale IoT-platforms zijn in volle ontwikkeling en winnen langzaam maar zeker marktaandeel. Naarmate de markt meer standaardiseert, differentiëren zich meer partijen door middel van specialisatie. Nieuwe en bestaande leveranciers gaan vooral waarde toevoegen. door zich te onderscheiden met op maat gemaakte oplossingen in specifieke markten of sectoren.  

Trend 5: Nieuwe zakelijke kansen Nieuwe bedrijfsmodellen zorgen voor nieuwe zakelijke kansen, zoals ‘assets-as-a-service’. Nieuwe efficiency-modellen, zoals ‘predictive maintenance’ zorgen niet alleen voor een kostenverlaging, maar geven ook een beter inzicht in de assets binnen de organisatie. Dat biedt weer nieuwe zakelijke kansen. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van things-as-a-service, het optimaliseren van de voorraad reserveonderdelen en het verbeteren van onderhoudsdiensten. Dit soort nieuwe modellen worden dankzij IoT steeds meer door fabrikanten geïmplementeerd.  

Trend 6: Smart devices zijn zó 2017 Vergeet slimme apparaten, want de analytische apparaten komen eraan. Hardwareleveranciers bedenken creatieve oplossingen, waarbij IoT en geavanceerde analyse-mogelijkheden vooraf zijn geïnstalleerd op apparaten. Een voorbeeld: naarmate er meer vooruitgang wordt geboekt in real-time ethernet (TSN) en de opkomst van 5G, kan de controller worden gevirtualiseerd, Analytische apparaten kunnen weleens de nieuwe definitie van robots worden. Artificial intelligence hoeft immers niet te worden ingebouwd in een lopende en pratende robot, maar kan ook in een pil zitten die we inslikken om zo een ziekte van binnenuit te genezen.    

actueel
11-01-2018 10:01

Best bekeken

Goed tekeningbeheersysteem is van strategische waarde

Een goed doordacht en opgezet tekeningenbeheersysteem vormt een uiterst belangrijke transparante schakel in de communicatie met betrokken partijen. Het belang van een eenduidig, goed opgezet strategisch tekeningenbeheersysteem komt vooral tot uitdrukking bij belangrijke interne processen op gebieden ...

Klanten De Lage Landen tevreden

De Lage Landen Translease heeft dit jaar de meest tevreden klanten. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Fleetmanagement van het onderzoeksbureau Heliview. Bij dit onderzoek is aan circa 6000 wagenparkbeheerders hun mening gevraagd over dertig aspecten met betrekking tot dienstverlening, ...