Weer miskleun Rijk met schepen

Na eerder al de mist ingegaan te zijn met kustwachtboten die niet zeewaardig bleken, kleunt het Rijk nu weer mis met de aanschaf van drie schepen. Het aanpassen van drie gloednieuwe schepen kost Rijkswater-staat 1,4 miljoen.

Zonder de aanpassingen kunnen de schepen niet varen. Door een fout in het ontwerp liggen de nieuwe schepen te diep in het water. Hierdoor is varen in de Waddenzee en in ondiepe wateren van het IJsselmeer niet mogelijk. Ook zou een kraan het zicht van de kapitein deels ontnemen.

De schepen zouden eind vorig jaar al vijf oudere modellen vervangen, maar het gaat nog zeker een half jaar duren voordat ze klaar zijn om te varen. Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen houdt de optie om de schepen niet te accepteren open.

In 2015 blunderde Rijkswaterstaat al eens met twee kustwachtboten. De geformuleerde eisen waaraan de boten moesten voldoen, waren verkeerd. Ze konden weliswaar op hoge snelheid varen en in hoge golven, maar niet tegelijkertijd. En daarvoor waren ze nou juist aangeschaft. Hierdoor ging het bij de aanbesteding van fout. De gemaakte kosten waren niet verhaalbaar op derden, waardoor Rijkswaterstaat een strop van een miljoen euro opliep.

actueel
13-03-2019 16:03

Best bekeken

Vitality Check meet betrokkenheid

Willem van Rhenen, bedrijfsarts bij ArboNed heeft in samenwerking met de universiteit Utrecht een instrument, de ‘Vitality Check’ ontwikkeld waarmee de bevlogenheid of gespannenheid van medewerkers in kaart kan worden gebracht. Ook kunnen aan de hand van dit instrument de oorzaken ...

Document Dialog en ReadSoft vormen krachtig team

Partnership optimaliseert ePostkamer en eFacturatieBunnik, 11 maart 2010 – Document Dialog, leverancier van totaaloplossingen voor documentintensieve organisaties, vormt met ReadSoft een krachtig partnership wat betreft de ontvangst en verwerking van binnenkomende documenten. In ...