Weer miskleun Rijk met schepen

Na eerder al de mist ingegaan te zijn met kustwachtboten die niet zeewaardig bleken, kleunt het Rijk nu weer mis met de aanschaf van drie schepen. Het aanpassen van drie gloednieuwe schepen kost Rijkswater-staat 1,4 miljoen.

Zonder de aanpassingen kunnen de schepen niet varen. Door een fout in het ontwerp liggen de nieuwe schepen te diep in het water. Hierdoor is varen in de Waddenzee en in ondiepe wateren van het IJsselmeer niet mogelijk. Ook zou een kraan het zicht van de kapitein deels ontnemen.

De schepen zouden eind vorig jaar al vijf oudere modellen vervangen, maar het gaat nog zeker een half jaar duren voordat ze klaar zijn om te varen. Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen houdt de optie om de schepen niet te accepteren open.

In 2015 blunderde Rijkswaterstaat al eens met twee kustwachtboten. De geformuleerde eisen waaraan de boten moesten voldoen, waren verkeerd. Ze konden weliswaar op hoge snelheid varen en in hoge golven, maar niet tegelijkertijd. En daarvoor waren ze nou juist aangeschaft. Hierdoor ging het bij de aanbesteding van fout. De gemaakte kosten waren niet verhaalbaar op derden, waardoor Rijkswaterstaat een strop van een miljoen euro opliep.

actueel
13-03-2019 16:03

Best bekeken

Corino technisch consultant bij Newtel Essence

Arnold Corino (28) is in dienst getreden bij Newtel Essence in Vianen als technisch consultant. In deze functie assisteert hij de account manager en adviseert hij ook de klant bij technische vraagstukken over de aangeboden spraak- en data-oplossing. De uitdaging De functie van technisch ...

Huisvesting grote invloed op gebruikers

‘De eenzijdige aandacht op ‘werkplekken’ verschuift naar ‘plekken die werken’. De cruciale vraag daarbij is dan wel wat maakt dat de plekken werken voor de organisatie en haar mensen? Als je maatwerk wilt leveren, moet je namelijk eerst de maat nemen.’ Real ...