Werkgevers blijven sceptisch over thuiswerken

Sommige werkgevers hebben moeite met thuiswerken omdat het lastig is om op afstand controle te houden. Leidinggevenden zien thuiswerkers niet fysiek werken en hebben daarom de neiging ze harder te beoordelen als ze bijvoorbeeld een deadline niet halen. Communicatie is in dit geval essentieel. Zeker als een medewerker een aantal dagen niet op kantoor komt, is het van belang dat hij of zij geregeld updates geeft.

Tegelijkertijd biedt thuiswerken medewerkers ruimte, flexibiliteit en een betere balans tussen werk en privé. Werkgevers profiteren op hun beurt van een besparing op de reiskosten en kantoorruimte. Voor veel medewerkers is de mogelijkheid om thuis te werken inmiddels een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Het bespaart reistijd en één of meerdere dagen vanuit huis je werk doen zorgt voor meer rust. Thuiswerken biedt medewerkers in potentie ook een rustigere werkruimte, omdat er geen bellende of vergaderende collega’s zijn om ze af te leiden. Dat verhoogt de productiviteit en effectiviteit. Bovendien verlaagt thuiswerken het ziekteverzuim. Dat geldt in het bijzonder voor mensen met een arbeidshandicap. Zij kunnen hun werk beter combineren met therapie of ziekenhuisbezoek en als werkgever hoef je minder kosten te maken om de werkplek aan te passen.

Techniek
De techniek is allang geen beperkende factor: vaak is een goed beveiligde laptop of tablet met een internetverbinding voldoende om thuis- of plaats onafhankelijk te werken. Medewerkers loggen op afstand in op het bedrijfsnetwerk, kunnen gemakkelijk bij hun bedrijfsdata en wonen via bijvoorbeeld Skype vergaderingen bij. En toch mogen veel werknemers er nog niet aan, omdat menig werkgever zich vooral focust op de nadelen van thuiswerken. Wat moet je doen om het tot een succes te maken?

Voorkom fulltime thuiswerken en zorg dat medewerkers tenminste twee dagen in de week naar kantoor komen. Betrek ze bij belangrijke meetings en sociale bijeenkomsten zoals een maandelijkse borrel.
Kies voor zakelijke chatsoftware, om de onderlinge communicatie en samenwerking te verbeteren. Iedereen is altijd up-to-date en het scheelt een hoop gemail over en weer.

Maak duidelijke afspraken en leg verantwoordelijkheden vast. Projectmanagementsoftware helpt bij het verdelen van taken en het bijhouden van de voortgang dat een (deels) thuiswerkend team boekt.
 
Zorg samen voor een goede, gezonde werkplek. Voor wie met beeldschermen en computers werkt, gelden thuis dezelfde eisen voor de inrichting van de werkplek als op kantoor. Maak ook heldere afspraken over onderhoud van apparatuur, het nemen van pauzes, afwisseling met ander werk en vergoedingen.

27-11-2017 12:11

Best bekeken

Van flutmanagement naar fleetmanagement

We komen het nog veel tegen, wagenparkbeheerders die druk zijn met allerlei operationele taken. Met de poten in de modder noemen ze dat. Tankpassen beheren, dealeroffertes doorsturen naar de leasemaatschappij en groene kaarten aanvragen. Je kunt er erg druk mee zijn. En dan hebben we het nog niet ...

Het nieuwe werken: toen, nu en straks

Anno 2014 lijkt de hype van het nieuwe werken voorbij. Met een groeiende opvatting van het kantoor als plek voor ontmoeting, kennisdeling en samenwerking worden steeds meer vraagtekens gezet bij de thuiswerkplek. Het nieuwe werken maakt een verandering door, waarbij een nieuwe balans wordt gezocht ...