Wifi nieuwe veiligheids-tool

Wifi-signalen kunnen bommen, messen en andere gevaarlijke objecten in tassen detecteren. Met een goedkoop systeem wordt de beambte die bij musea, stadions of vliegvelden tassen controleert overbodig.

Het systeem van de Rutgers University-New Brunswick gebruikt twee of meer antennes die met elkaar in verbinding staan. Het wifi-signaal reist door de lucht en wordt onderweg verstoord door tassen. Afhankelijk van de inhoud van de tas is het signaal anders als het aankomt. Deze zogenoemde channel state information gebruiken de onderzoekers om te kijken welke objecten het signaal doorkruiste. Vloeistoffen leveren bijvoorbeeld een andere verstoring op dan grote metalen objecten. De informatie wordt via een computerprogramma vertaald naar een materiaal en een vorm. Aan de hand daarvan kan een beveiligingsdienst bepalen of een object verdacht is. Lijkt iemand bijvoorbeeld een metalen object van 20 bij 5 cm in zijn tas te hebben? Dan is dat misschien een groot mes.  

Deze meetmethode bleek verrassend nauwkeurig, schrijft De Ingenieur. In laboratoriumomstandigheden, met de antennes dicht bij elkaar, werd 95 % van de verdachte objecten gedetecteerd in verschillende soorten tassen. Ook kon het systeem objecten verrassend goed op grootte schatten: er zat slechts een halve cm afwijking in. Het systeem heeft een aantal voordelen. Het kost minder geld om een automatisch werkend wifi-punt neer te zetten dan een medewerker die elke tas van een bezoeker controleert. Bovendien is het sneller. En doordat wifi-stralen geen zichtbaar beeld opleveren, blijft de inhoud van de tas geheim en wordt je privacy niet geschonden.

actueel
12-09-2018 11:09

Best bekeken

Koffiecorner cruciale kantoorfaciliteit

Bij het ontwerp van een nieuw interieur speelt de koffiecorner een steeds belangrijkere rol. Dit constateert onder meer interieurspecialist Jaap den Braber. ‘In vergelijking met een aantal jaar geleden, zijn bedrijven bewuster bezig met de inrichting hiervan. Men wil klanten en medewerkers ...

Energiescan levert goedkopere maaltijden

 De kans is groot dat een deel van de patiënten in het UMC St. Radboud over enige tijd niet meer ’s middags maar ’s avonds de warme maaltijd krijgt voorgeschoteld. Uit onderzoek in het kader van de tweede Meerjarenafspraak (MJA2) is gebleken dat het ziekenhuis daarmee ...