Zakelijk WhatsApp leidt tot irritaties

WhatsApp wint steeds meer terrein op de werkvloer en staat inmiddels op de vierde plek in het rijtje van meest gebruikte communicatiemiddelen op de werkvloer. Alleen email, mobiele en vaste telefoon worden vaker gebruikt. Ondanks de populariteit van deze zakelijke communicatietool zorgt een gebrek aan gedragsregels echter ook voor wrijving op de werkvloer.   

Zo geeft 46% van de Nederlandse werkgevers aan het liefst direct uit zakelijke WhatsApp-groepen stapt. Dit blijkt uit onderzoek van telecomprovider Tele2 onder ruim 1500 werkgevers en werknemers tussen de 18 en 65 jaar. Het bedrijf heeft drie gedragsregels opgesteld die het app-contact met collega’s kunnen verbeteren. In bedrijven waar (ongeschreven) WhatsApp-regels gelden, kwamen onderstaande drie gedragsregels als winnaar uit de bus: geen privéberichten delen in zakelijke app-groep, niet een enkele collega aanspreken in de zakelijke app-groep, zoals bijvoorbeeld bij felicitaties en alle informatie in één bericht plaatsen, niet in separate berichten.
Ondanks de populariteit van dit communicatiemiddel beschikken weinig organisaties over gedragsregels voor WhatsApp op de werkvloer, waardoor collega’s zich regelmatig aan elkaar storen. Collega’s die buiten werktijd van alles delen in de werk-appgroep wekken het meeste irritatie op (41%), gevolgd door collega’s die overal op reageren, altijd het laatste woord hebben of communiceren met veel hoofdletters en uitroeptekens. Als gevolg hiervan zijn veel werknemers en werkgevers de appgroep liever kwijt dan rijk. En ondanks dat 43% van werkend Nederland de meldingen van berichten in de werk gerelateerde appgroepen al regelmatig ‘dempen’, snakt zelfs bijna één derde van de werknemers naar een Out of Office-reply op de app.

actueel
26-09-2018 13:09

Best bekeken

School uit / natuurlijk materiaal

Nieuwsbron: Eindhovensdagblad Gebruikt: N (klik op N om status in J te veranderen, Item verhuist naar archief) Foto: Datum: 2005-09-08 16:37:56 356 School uit/ natuurlijk materiaal De nieuwbouw van het Novalis College isrientati geheel ...

Levering aan Bronovo Ziekenhuis

Capelle a/d IJsselHet Haagse ziekenhuis Bronovo kiest ook voor de komende jaren voor Nederlands grootse onafhankelijke specialist in documentoplossingen en afdrukapparatuur; te weten Veenman. De bestaande overeenkomst wordt uitgebreid met managed printservices en ondersteuning op het gebied van ...