Zorgen voor een ergonomische werkplek

Bedrijven willen graag hoge kosten voorkomen en tegelijkertijd zorgen voor meer productiviteit bij hun medewerkers. Een van de belangrijkste zaken om dit te bereiken, is een ergonomische werkplek. Wat zijn de basisprincipes die hierbij van belang zijn?

 

1. Juiste stoelen

Het belangrijkste aan een bureaustoel is dat de verschillende onderdelen aan te passen zijn. Iedere medewerker heeft immers andere verhoudingen en dat vraagt om een bureaustoel die daarop af te stellen is. Zorg in ieder geval voor een bureaustoel die is aan te passen in zithoogte, hoogte van de rugsteun en armsteunen en waarbij ook de zitpositie veranderd kan worden.

 

2. Beeldscherm op de juiste plek

Om pijnlijke ogen en nekklachten te voorkomen, is het belangrijk dat het beeldscherm op de juiste hoogte staat. Medewerkers zouden niet hun nek moeten belasten of hun ogen moeten dichtknijpen om hun monitor te kunnen bekijken. Plaats het beeldscherm op ooghoogte. De ideale afstand is zo’n 80 cm. Op die afstand is het beeldscherm goed leesbaar, zonder met de ogen te knijpen of naar voren te bewegen.

 

3. Positie van het keyboard en de muis

De plek waar het keyboard en de muis ligt, is vaak iets waar weinig aandacht voor is. Onterecht, want het is heel belangrijk voor een goede zithouding achter een bureau. Als een medewerker constant moet reiken naar de muis of het toetsenbord, kan dit leiden tot vermoeidheid en lichamelijke klachten. Daarom is het belangrijk om elke dag eventjes te checken of alles nog goed ligt.

 

4. Ergonomische accessoires

Iedere medewerker is anders en heeft andere behoeftes als het om zijn of haar werkplek gaat. Omdat het lastig is om per werknemer een werkplek helemaal op maat te maken, is het handig om het finetunen met behulp van ergonomische accessoires te doen. Sommige medewerkers vinden het wellicht prettig om af en toe op een kruk of een bal te werken. En ook de bureaufiets is een optie die steeds populairder wordt.

 

5. Ideale werkomgeving

Ergonomie is meer dan alleen de inrichting van de werkplek. Ook de complete werkomgeving speelt een rol: van de verlichting tot de temperatuur en luchtvochtigheid. Bij verlichting is het belangrijk om op te letten dat de lampen niet voor een zweem op de beeldschermen zorgt, maar te weinig licht is ook weer vermoeiend. De temperatuur en luchtvochtigheid op kantoor moeten comfortabel zijn, zonder dat medewerkers zich dik moeten aankleden om warm te blijven.

actueel
25-05-2018 17:05

Best bekeken

Innovatie

Itannex heeft bij Van Heeswijk Elektrotechniek in Schijndel de Autodesk Revit MEP software geïmplementeerd om technische installaties beter geïntegreerd te kunnen ontwerpen. Met deze 3D-software, gebaseerd op een ‘Building Information Model’ (BIM), is het installatiebedrijf in ...

Boei uw gebouwen met nieuwe inspectiemethode

Kent u RgdBOEI® al? Dit is een integrale inspectie- en adviesmethode voor gebouwen, ontwikkeld door de Rijksgebouwendienst. RgdBOEI® integreert diverse inspecties, bijvoorbeeld op brandveiligheid en energieprestatie, tot een integraal advies- en uitvoeringsplan. Een uitkomst voor de ...