Basiskennis dossier interieurbeplanting


De aankleding van een interieur binnen een bedrijf met planten. Ontvangstruimtes, hallen, kantoren, eetzalen, vergaderruimtes, et cetera worden door de toevoeging met planten gezelliger en sfeervoller. Interieurbeplanting dient echter niet alleen om een ruimte te verfraaien, maar is een serieus onderdeel van gezond werken. Planten hebben een positief effect op de werkvloer. Uit onderzoek is gebleken dat klachten over geïrriteerde ogen met 15% afnemen, droge keel, hoesten en niezen met 30% en hoofdpijn zelfs met 45%  bij groen op de werkvloer. Groen op de werkplek heeft een positief effect op het binnenklimaat en is van invloed op de gezondheid van de medewerkers.

Facilitair

In het licht van het welbevinden van de medewerker op de werkplek is de facilitair manager verantwoordelijk, door het vaststellen van de wensen en behoeften van de gebruiker. Interieurbeplanting maakt deel uit van een gezonde en fraaie werkplek. Hierbij komen een aantal facilitaire processen kijken en daar komt de taak van de facilitair manager om de hoek kijken.

Interieurbeplanting op de werkvloer

Het regelen van het binnenklimaat is geen gemakkelijke klus. Al gauw is het benauwd, te vochtig of juist te koud en te droog. Daarbij komt dat niet iedereen hetzelfde prettig vindt aanvoelen. Daarnaast zijn er verschillende factoren van invloed op het binnenklimaat. Het behang, de verf, de vloerbedekking of elektrisch apparatuur zoals kopieermachines en printers hebben invloed op de kwaliteit van het binnenklimaat. De gevolgen hiervan kunnen zich uiten in verschillende gezondheidsklachten bij medewerkers.

Groen  op kantoor maakt gelukkiger en productiever dat wijst onderzoek uit. De productiviteit van de medewerkers neemt tot wel 15% toe. Er is getest in een kale werkomgeving en een groene werkomgeving. Hier werd de kwaliteit van de lucht, het concentratievermogen en de tevredenheid getoetst. Hieruit bleek dat men dus eigenlijk veel geconcentreerder en gelukkiger werken. Hierdoor wordt men ook productiever in hun werkzaamheden.

Ook hebben planten een positieve invloed op medewerkers welke gezondheidsklachten als stress of vermoeidheid ervaren. Maar ook heeft het hebben van interieurbeplanting een positieve uitwerking op mensen met griepklachten. Ruim dertig procent van de medewerkers ervaart soms stress. En het hebben van interieurbeplanting is hierbij geen overbodige luxe als we kijken naar wat voor positieve invloed planten kan hebben op de lichamelijke gesteldheid van de mens. Een maatstaf is dat ongeveer 1 plant per 12 vierkante meter of één plant per medewerker moet volstaan.

Soorten

Bij binnenkomst valt een gast meteen de entree op. De entree is het visitekaartje van de organisatie. Een groene entree ziet er verzorgd en ook nog eens gezellig uit. Het zorgt voor een warm welkom en een gast voelt zich vaak gauw op zijn gemak. Een onverzorgde entree heeft juist de tegenovergestelde effect. Een van groen voorziene entree zorgt alleen wel voor veel onderhoud. Wanneer een organisatie hier niet veel onderhoud mee wil hebben zijn er een aantal oplossingen voor te vinden.

Hydrocultuur beplanting
Milieuvriendelijk, duurzaam maar ook functioneel.  Hydrocultuur is een goede oplossing voor duurzame groenvoorzieningen. Het bespaart kosten omdat de planten groeien op kleikorrels en niet in potgrond. Door deze techniek kunnen belangrijke voedingsstoffen gemakkelijk worden toegediend. Het voordeel van deze beplanting is dat deze planten minder vatbaar zijn voor ziekten en schimmels daarbij krijgen ze altijd de juiste hoeveelheid water door de kleikorrels, hierdoor groeien ze sneller en zullen de planten voller lijken en men kan er langer van genieten. 

Gemummificeerde planten
Zeer gemakkelijke planten om te onderhouden. Normaliter zuigt de plant water op wat verdampt in het blad. Doordat dit water vervangen wordt door glycerine en water ontstaat er een gemummificeerde plant. Doordat dit proces plaats vind heeft de plant dus geen water of licht meer nodig. Er is geen verschil tussen echte planten en gemummificeerde planten te zien, want de behandelde delen worden op echte (maar gedroogde) stammen gezet.  Een groot voordeel van deze planten is dat deze planten vrijwel geen onderhoud nodig hebben. 

De textielplant
Beplanting die wordt gemaakt door het gebruik van echte stammen, maar met het blad van textiel en polyester. Dit zijn duurzame materialen, blijven lang mooi en vergen weinig moeite wat betreft onderhoud. Bij de keuze van deze textielplant is het aan te raden na te gaan of de plant voldoet aan de veiligheidseisen als het gaat om brandveiligheid. Kunstplanten kunnen over het algemeen het hele jaar buiten blijven staan en geven dus het gehele jaar een verzorgde uitstraling af. Een kunstplant kan in verschillende soorten en maten worden aangeleverd. Voorbeelden hiervan zijn: conifeer, palmboom, bonsai en buxus.

Trends en ontwikkelingen

Binnen organisaties wordt er steeds vaker gekozen voor het hebben en gebruiken van kunstplanten. Dit is niet alleen binnen de zakelijke markt zo, maar ook in  horecagelegenheden wordt er steeds meer gebruik gemaakt van kunstplanten. Kunstplanten zijn onderhoudsvriendelijk, maar geven toch een goede uitstraling aan het pand en brengt positieve gevolgen met zich mee.

Wet- en regelgeving

Normering
NTA/NEN 8007: deze technische afspraak geeft richtlijnen op het gebied van brandveiligheid van versieringsmaterialen. Deze NTA is van toepassing op alle gebouwen en ruimten, met uitzondering van woonruimten.

Aanverwante dossiers

Arbo, Bedrijfstuinen, Binnenklimaat, Gezonde werkplek, Groen op de werkplek, Interieurinrichting, Kantoorinrichting.

Aanvullende kennis

 


Alle artikelen bekijkenVerdiepende kennis