Basiskennis dossier isolatie


Isolatie is het afschermen van invloeden van buitenaf. Het woord isolatie is afgeleid van het Latijnse woord insula, dat 'eiland' betekent. Het woord wordt gebruikt voor afscherming van fysieke invloeden, zoals warmte, geluid en elektrische stroom. Dit dossier gaat over gebouwisolatie waardoor het binnenklimaat beter beheerd kan worden.

Facilitair

De facilitaire dienst moet zorg dragen voor de juiste voorzieningen, zodat iedereen zijn/haar werk veilig kan uitvoeren en de organisatie de vastgestelde doelen kan behalen. Door het gebouw te isoleren zijn er minder kosten om het pand warm of koel te houden. Tevens zal het zorgen voor meer comfort en daarmee een hogere productie met zich mee brengen. Panden die gebouwd zijn voor 1976 niet geïsoleerd, tussen 1976 en 1982 zijn sommige panden geïsoleerd maar na 1983 zijn alle panden voorzien van goede isolatie. Niet alleen het binnen en/of buiten houden van warmte is een reden om een pand te isoleren. Het tegengaan van vocht en schimmel, energiebesparing en het beter beheersen van het klimaat zijn overwegingen om over te gaan tot isolatie.

Soorten isolatie

Vloerisolatie 

Vloerisolatie is wenselijk bij de aanwezigheid van een kruipruimte. Hierdoor kan de vloer vanuit de onderkant geïsoleerd worden en zal een koude vloer verleden tijd zijn. Vaak wordt er gekozen, indien mogelijk, om de kruipruimte dicht te storten met zand, piepschuim en een cementlaag als isolatie. Deze methode zorgt er tevens voor dat de constructie van het pand niet (meer) aangetast wordt. Een andere methode is het plaatsen van een ondertapijt of dakvloer.

Dakisolatie

Warmte stijgt op waardoor veel warmte verloren gaat via het dak. Door het dak te isoleren, blijft de warmte langer in het pand waardoor er bezuinigd wordt op energie. Wanneer de bovenste etage niet gebruikt wordt als leefomgeving kan er gekozen worden om de vloer van de verdieping te isoleren zodat er geen onnodige ruimtes verwarmd worden.

Isolatieglas

Bij een raam voel je meestal tocht. Door dubbel of driedubbel glas te plaatsen kan de warmte en koude minder snel uit of in het pand komen.

Gevelisolatie

Gevelisolatie is er in drie methodes, isolatie van binnenuit, isolatie van buitenaf en spouwmuurisolatie.

Spouwmuurisolatie

De isolatie van de spouw (mits deze aanwezig is) is de snelle, effectieve en voordelige oplossing. Een spouwmuur bestaat uit twee muren met een tussenruimte van maximaal 9cm, deze muren zijn echter wel aan elkaar verbonden. In Nederland hebben veel panden spouwmuren omdat deze vochtwerend zijn, helaas verliezen ze ook veel warmte door het gebrek aan isolatie.

Materialen

Isolatiekorrel: piepschuimbolletjes die samen worden geperst tot dat de gehele wand is opgevuld. Nadeel hiervan is dat bij het vervangen van een kozijn de bolletjes los kunnen komen en de isolatie opnieuw zal moeten plaatsvinden;

Schuim: een veel gekozen optie omdat deze een open structuur heeft waardoor het isoleert maar blijft ademen. Tevens zal het vervangen van een kozijn bij deze methode geen probleem veroorzaken.

De twee bovengenoemde materialen kunnen worden toegepast na het boren van kleine gaten in de buitenmuur. Hierdoor wordt het isolatiemateriaal in de spouw gespoten. De meeste gebouwen, afhankelijk van de omvang uiteraard, kunnen hierdoor binnen een werkdag geïsoleerd zijn.

Voor nieuwbouw zijn andere isolatiematerialen beter geschikt:

Steenwol: Zorgt voor warmte- en geluidisolatie;

Glaswol: Vochtbestendig en geluidswerend, alleen minder dan steenwol;

Isolatie door folie: Isoleren met folie is mogelijk voor ramen, daken, vloeren en wanden. De folie wordt tegen de oppervlakte bevestigd doormiddel van de plakstrook. Na bevestiging zullen de voordelen van isoleren direct merkbaar worden. Echter zullen de wanden, vloeren en plafonds nog wel afgewerkt moeten worden.

Binnen isolatie

Er worden wanden voor de binnenmuur gezet waartussen het isolatiemateriaal wordt bevestigd. Deze wanden moeten vervolgens afgewerkt worden met bijvoorbeeld gipsplaten en verf. Het nadeel hiervan is dat er binnen ruimte vervalt en het minder duurzaam is dan spouwmuurisolatie.

Buitenisolatie

Bij deze methode wordt de buitenzijde van het pand geïsoleerd wat zorgt voor een meer duurzaam resultaat als bij spouwmuurisolatie maar is wel een grotere investering. Het isolatiemateriaal wordt afgewerkt met gevelplaten. Houd dus rekening met het feit dat je gevel gewijzigd wordt waardoor het aanvragen van een vergunning verplicht kan zijn. Doordat de isolatie de warmte binnenhoudt, zal er bespaard worden op de energierekening. Bij het isoleren van een vrijstaand pand kan dit minimaal €600,- per jaar resulteren. Tevens is er sprake van meer gebruikscomfort bijdragen aan een beter milieu, wat tevens een impuls is voor maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen.

Normen, wet- en regelgeving

De NEN-EN12831 (Deel1) is recent gewijzigd m.b.t. de waarden die gesteld wordt aan warmteverlies. Deze waarden is bijgesteld omdat steeds meer gebouwen luchtdichter gemaakt worden.

ISSO-publicatie 53 'Warmteverliesberekening voor utiliteitsgebouwen met vertrekhoogten tot 4 meter. Deze publicatie heeft het over berekeningsmethodes voor het installeren van verwarmingsvermogens. De vernieuwing helpt professionals het aansluitvermogen te bepalen op basis van schilverlies. 

Aanverwante dossiers

Akoestiek, Binnenklimaat, Duurzaamheid, Energiebesparing, Gevel, Klimaatbeheersing, MVO, Vloeren, Wanden.
Verdiepende kennis