Basiskennis dossier ophangsystemen


Een ophangsysteem dient ervoor om producten of materiaal op te hangen zonder beschadigingen aan het oppervlakte te maken. Ophangsystemen zijn geschikt voor veel verschillende ruimtes zoals, overheidsinstellingen, scholen kantoren, universiteiten, musea en galerieën. De ophangsystemen zijn tevens te koop met verlichting voor bijvoorbeeld schilderijen. 

Facilitair

Medewerkers werken productiever in een fijn ingerichte ruimte met decoratie aan de muur en whiteboards of anderszins onder handbereik. Het is alleen lastig als de muren uit systeemwanden bestaan of wanneer regelmatig van plaats wordt gewisseld, waardoor er nieuwe gaten geboord moeten worden. Het facilitair management kan dit oplossen door het werken met ophangsystemen.

Soorten

Ophangrails
Dit is een rails die over de volledige lengte van een muur gehangen kan worden waardoor het een flexibel ophangsysteem is. Tevens kunnen ze aan het plafonds bevestigd worden en zijn ze te schilderen zodat ze niet opvallen. Door gebruik te maken van ophanghaken kunnen object overal neergehangen worden, aan deze haken hang je stangen of draden op het object op te hangen.

Ophanghaken
Er is een ruim assortiment aan ophanghaken aanwezig die zich onderscheiden in prijs, gebruiksgemak, materiaal en/of gewicht.  Je hebt haken die aan de rail bevestigd worden om er vervolgens een ophangdraad aan te bevestigen. Tevens zijn er anti-diefstalhaken deze bemoeilijkt het verwijderen van het object van de haak.

Ophangdraden
De haak is op de gewenste plaats in de ophangrail bevestigd. Aan deze ophanghaken moet een ophangdraad worden bevestig. Afhankelijk van het gewicht van het object wordt er een keuze gemaakt tussen een ophangdraad en een ophangstang. Tevens kan de gebruiker kiezen voor een zwaardere optie omdat het beter bij het object past.

Ophangstangen

De ophangstang wordt veelvoudig gebuikt in galeries omdat het makkelijk is om objecten te wisselen. De stangen zijn aan beide kanten voorzien van ophanghaken.

Presentatiesystemen

In een presentatiesysteem worden documenten, foto’s of tekeningen aan de wand gepresenteerd zonder het gebruik van bijvoorbeeld plakband. Er wordt eenmalig het gewenste systeem bevestigd aan de wand waar vervolgens makkelijk gebruik van gemaakt kan worden en materiaal simpel gewisseld kunnen worden. Voor het kiezen van het juiste systeem moet gekeken worden wat er gepresenteerd gaat worden. Vooral de afmeting hiervan speelt een essentiële rol in het kiezen van het juiste systeem.

Spankabel systemen

Kunststof lijsten die makkelijk van inhoud te wisselen zijn. Door de kabels waar de lijst in hangt kan hij makkelijk in hoogte versteld worden. Het nadeel hiervan is dat er voor het monteren nagedacht moet worden over het liggend of staand monteren van de lijsten.

Systeemplafondhaken

Heb je geen ophangrail maar wel een systeemplafond dan kan je haken aanschaffen die in het systeemplafond bevestigd kunnen worden. Het systeemplafondophangsysteem is echter primair bedoeld voor het dragen van plafondpanelen en lichte accessoires zoals spots, brandmelders, etc en niet voor het dragen van zware objecten. Het gewicht dat gedragen kan worden is afhankelijk van type, fabricaat clips en het systeemplafond waaraan het bevestigd wordt. Het is werk voor een deskundige om te kijken naar de belastbaarheid van het systeemplafond die tevens kan beoordelen waar het plafond verstevigd moet worden bij ophangen van bepaalde objecten. Systeemplafondhaken zijn onder te verdelen in vier categorieën:

Schroefmontage

Deze haken worden in de plafondtegels geschroefd en kunnen ook gebruikt worden op schuine oppervlakken. Het nadeel hiervan is dat bij verplaatsen van het object er een schroef of gat in het plafond blijft zitten;

Magnetische montage

Deze plafondhaken plakken door de magneet op het ijzeren raamwerk van het systeemplafond. Voordeel van deze haken is dat ze makkelijk te verwijderen en elders te monteren zijn. De kans op beschadigen aan het raamwerk of plafondtegels is minimaal;

Click montage

Deze plafondhaken klik je aan het ijzeren raamwerk van het systeemplafond. Voordeel van deze haken is dat ze makkelijk te verwijderen en elders te monteren zijn. De kans op beschadigen aan het raamwerk of plafondtegels is minimaal;

Zelfklevende montage

De haken worden op het ijzeren raamwerk van het systeemplafond geplakt. Het nadeel hiervan is dat de haak niet te verplaatsen is en er een nieuwe geplakt zal moeten worden. 

Aanvullende kennis

 


Alle artikelen bekijkenVerdiepende kennis