Wat voor kerstpakket krijg jij dit jaar?

Het einde van het jaar is hét moment voor de werkgever om aan te tonen hoe blij hij met zijn medewerkers is. Het middel bij uitstek is natuurlijk het kerstpakket. Het pakket dat uitvoerig zal worden geanalyseerd bij het koffieapparaat. Vallen de bonbons in de smaak? Wat vinden we van de hapjes? Is iedereen tevreden met de tegoedbon? Het kerstpakket schept een bepaalde verwachting; met een mooi pakket kom je goed voor de dag, maar werknemers zijn niet blij als ze worden afgescheept met een pakketje waar geen tijd in is gestoken. Office Depot zet de belangrijkste trends op een rij:

Eten, drinken en samen zijn

Kerstpakketten met een thema nemen een prominente plaats in. Dit betekent bijvoorbeeld dat er is gekozen voor een Hollands thema met producten zoals stroopwafels, hagelslag en kaas van de boer uit de regio, een buitenlands thema met Spaanse tapas of een pakket met de beste ingrediënten en producten voor een heerlijke winterbarbecue. Maar ook ouderwetse gezelschapsspellen voor een leuke avond zullen hun weg naar de medewerker vinden. Aankomende kerst voeren de pakketten met eten een drinken de boventoon en worden medewerkers getrakteerd op een avondje tafelen met de familie.

Zelf samengestelde pakketten

Een flesje wijn, een cadeaubon of een setje geurkaarsen; het zijn cadeaus die lange tijd de kerstpakketten domineerden. Met veel verschillende soorten medewerkers, die allemaal andere interesses en wensen hebben, heeft een algemeen kerstpakket ‘voor ieder wat wils’. Toch denkt de werknemer hier anders over: het komt over als een haastklus waarbij geen rekening is gehouden met hun wensen. Het klinkt eenvoudig om iedereen een fles wijn te geven, maar er zijn voldoende mensen die geen wijn lusten of alcohol drinken.

De werkgever beseft dit ook: we zien steeds vaker dat de kerstpakketten op maat worden samengesteld: er wordt rekening gehouden met voorkeuren of gebruiken van medewerkers. Vaak met een persoonlijke toevoeging, zoals een handgeschreven kaart waarop de medewerkers worden bedankt voor hun inzet.

Een verantwoord pakket

Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen uit zich niet alleen in de bedrijfsvoering, je ziet het ook terug in het kerstpakket. De afgelopen jaren was het al een populair gebruik om medewerkers de mogelijkheid te geven om, in plaats van een kerstpakket te ontvangen, een bedrag aan een goed doel te doneren.  

Werkgevers kiezen er steeds vaker voor om het kerstpakket een stuk duurzamer te maken. Zo komen er steeds meer eerlijke en verantwoorde producten in het pakket, zoals fairtrade chocolade. Daarnaast moet de verpakking ook aan de duurzaamheidseisen voldoen. Zo moet de doos biologisch afbreekbaar zijn en zo weinig mogelijk opvulmateriaal bevatten, dat belastend is voor het milieu. Werkgevers kiezen er ook voor om de pakketten te laten inpakken door een sociale werkplaats in de regio.

 

Door deze trends is de verrassing wat je in het kerstpakket zult ontdekken waarschijnlijk minder groot, maar het blijft een heerlijk moment om samen de doos open te maken en de geheimen van het kerstpakket te onthullen.

Facilitaire inkoop
18-12-2017 11:12